Bloemen en Planten
Leuke weetjes

Bloemen en Planten

Alles wat je moet weten over bloemen en planten binnenhuis.

 

Hoe lang een boeket staat is enerzijds afhankelijk van het soort bloemen en hoe vers ze zijn, maar u heeft het voor een groot deel ook zelf in de hand. Met de juiste verzorging kunt u de houdbaarheid flink verlengen. Wij zetten een aantal tips voor u op een rij.
De vaas
Het begint allemaal met de vaas. De diameter ervan moet zo ruim zijn dat de bloemstengels niet in de verdrukking komen. Beschadigde stelen verwelken namelijk razendsnel. Daarnaast moet de vaas brandschoon zijn. Bacteriën breiden zich snel uit en tasten de bloemen aan, dus maak de vaas als dit niet al gebeurd is van tevoren goed schoon met water en een een klein beetje bleekwater.
Het water
Net als de vaas moet het water schoon zijn. Meestal wordt er bij de bloemen een zakje bloemenvoeding meegeleverd. Dit voedt voor een deel, maar zorgt er vooral voor dat het water schoon is. Ontbreekt het zakje en heeft u geen bloemenvoedsel in huis, voeg dan een drupje bleekwater aan het water toe. De meeste bloemen vinden het niet zo prettig om in steenkoud kraanwater geplaatst te worden. Gebruik daarom liever lauwwarm water. Behalve in het geval van voorjaarsbloeiende bloemen van bollen als de tulp, narcis en hyacint, die hebben liever koel water. Ook de zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.

Bloemen
Het is trouwens niet nodig om de vaas geheel te vullen met water. Liever niet zelfs. Des te minder zullen de bloemen en het blad smetten. Houd ongeveer een laag water van één derde van de vaas aan. Houd de vaas vervolgens goed in de gaten. Sommige bloemen drinken zo veel dat ze droog komen te staan als u niet tijdig het water aanvult en dat bekort de levensduur van uw bos zeer.
Schuin afsnijden
Bloemisten geven altijd het advies de bloemen (schuin) af te snijden voor u ze in de vaas zet en dat is zeker niet zonder reden. Tijdens het transport drogen de stelen wat in en door ze opnieuw af te snijden kunnen ze weer optimaal van het water gebruik maken. Door ze schuin af te snijden vergroot u daarnaast het oppervlak waarmee water opgenomen kan worden. Zorg voor een scherp mes of gebruik een schaartje dat ervoor bedoeld is. Naast het afsnijden van de stengels moet u ook al het blad aan de onderkant van de stelen verwijderen dat anders onder water komt te staan in de vaas. Anders vervuilt dit blad het water, wat de bloemen veel kwaad doet.
Wennen
Grote temperatuurwisselingen kunnen een schok opleveren voor uw boeket. Is het erg koud buiten en in huis juist lekker warm? Zet de bloemen dan eerst even in een vertrek waar het wat minder warm is en zet ze vervolgens pas op de uiteindelijke plek.

Standplaats
Qua temperatuur is het daarom ook niet verstandig de bloemen te dicht in de buurt van een brandende verwarming of open haard te zetten. Ook in de zon of op de tocht zullen de bloemen hun kopjes veel sneller laten hangen dan de bedoeling is. Dus let hierop bij het bepalen van een geschikte plaats en kies voor een plek zonder al te grote temperatuurwisselingen en waar het niet continu erg warm is.
bloemen
Houd bloemen uit de buurt van de fruitschaal Fruit scheidt een gas af (ethyleengas) dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verwelken. Houd uw bloemen dan ook ver uit de buurt van de fruitschaal.
Blijf uw bos onderhouden
Door elke 3 dagen het water te verschonen (steeds weer voorzien van een drupje chloor) en af en toe daarbij ook de stelen opnieuw schuin af te snijden, kunt u afhankelijk van het soort bloemen meerdere weken van uw boeket genieten. Verwijder blij dit klusje ook meteen eventueel verwelkte bloemen en overbodig blad, zodat alle energie naar de bloemen gaat die nog fris en fruitig zijn.

Sterke bloemen
Verschillende snijbloemen staan erom bekend zeer sterk te zijn en dus extra lang te staan. Zoals bijvoorbeeld alstroemeria, chrysant, roos, gerbera, anjer, orchidee en lisianthus. Kiest u een boeket met veel van deze bloemen, dan is succes dus al vrijwel verzekerd. Bolbloemen als de tulp en narcis of de pioenroos staan juist vaak minder lang, maar u kunt hun houdbaarheid wel verlengen door ze in een koel vertrek te zetten.
Hangende bloemen bij tulpen voorkomen
Hangende tulpen kunt u enigszins voorkomen door ze eerst een uur in het papier of folie in de vaas te plaatsen. Ze trekken hierdoor meestal recht. Kies de vaas daarnaast hoog genoeg uit, want tulpen groeien meestal nog flink door. U kunt na enkele dagen de stelen overigens ook inkorten tot de gewenste lengte. We lazen ook nog een extra tip tegen hangende tulpen die we u niet willen onthouden: u kunt met een speld ongeveer 1 cm onder de bloemknop voorzichtig een gaatje dwars door de stengel prikken. Laat u ons weten of u hier goede ervaringen mee heeft?

Pas op met narcissen en hyacinten
Narcissen en hyacinten kunt u beter niet met andere soorten bloemen in een vaas zetten. Deze bloemsoorten scheiden namelijk een slijm af waar andere bloemen niet tegen kunnen en in dezelfde vaas zullen ze erdoor verwelken. Wilt u ze toch mengen, zet ze dan eerst een dag alleen in een vaas en vervolgens met de andere bloemen. Het slijm kan na die tijd geen kwaad meer. Zelfs niet als u de bloemen opnieuw schuin afsnijdt bij de volgende keer verversen van het water. Er zijn overigens ook middeltjes op de markt waarmee u het effect van het slijm direct teniet kunt doen, zodat u de bloemen meteen gemengd in een vaas kunt zetten.

Bel ons , tik op de knop